Lukt från rören – vad man ska göra!

Den som har att göra med ett illaluktande avlopp påverkas främst av de obehagliga dofterna själva. För många blir det särskilt obekvämt när besökare kommer. Det är inte så lätt att spåra luktproblem. Vi visar dig hur du kan bli av med dem.
Vi får ofta förfrågningar om detta ämne från rörrengöringen Absolut i Stockholm. Det finns i grunden flera orsaker till dålig lukt från avloppet. Det kan dock inte alltid uteslutas att många insättningar har samlats in och det finns risk för igensättning. Rengöringstjänsten kan snabbt lokalisera avtryckaren och ta bort lukten. Det finns dock några saker du kan göra själv för att bli av med lukten utan att rådfråga en professionell.

Orsaker till lukt från rören

Många människor märker dåliga dofter från avloppet mest efter en lång semester. Eftersom inget vatten har runnit under denna tid börjar det som fortfarande hänger i sifonerna lukta. En annan anledning kan vara kraftiga regn, översvämningar eller nyligen rengjorda avlopp. Alla dessa punkter kan få det att lukta obehagligt överallt där det finns avlopp. Om det slutar regna, om översvämningen sjunker eller om vatten spolas genom rören försvinner lukten snabbt av sig själv.

Det finns fortfarande några andra orsaker som kan leda till illaluktande avlopp i kök och badrum:

Matrester eller gammalt fett:
Köket kan snabbt lukta obehagligt. Orsaken till dålig lukt är ofta fett och matrester som samlas i rören. Med tiden börjar de lukta obehagligt.

Hår i sifonen:
Människor förlorar mycket hår varje dag – kort och långt. Dessa samlas också i avloppet. På grund av sin natur håller andra saker sig sedan fast vid det. Över tiden kan denna konstellation orsaka en obehaglig lukt.

Fel i rörsystemet:
Det kan inte uteslutas att fel uppstod under installationen av hela rörsystemet eller enskilda rör. Detta kan leda till felaktig ventilation. Detta resulterar i sin tur i en illaluktande dränering.
Innan vi pratar om möjliga lösningar: Om du märker de första obehagliga dofterna kan rörunderhåll hjälpa till att förhindra skador och komplikationer senare.

Vilka huskurer hjälper mot lukt från rören?

Det räcker ofta att hälla en stor mängd varmt vatten i avloppet. Det bästa sättet att göra detta är att ta vattenkokaren, fylla den till den maximalt angivna vattennivån, koka vattnet och häll det sedan direkt i avloppet.
Om detta inte hjälper kan vinäger eller bakpulver användas. Det är inte ovanligt att dessa löser upp små mängder smuts och därmed säkerställer att den starka lukten avtar.
Biologiska eller till och med kemiska alternativ bör å andra sidan endast användas med försiktighet. Eftersom dessa alltid kan attackera rörsystemet. Som ett resultat av detta blir till exempel rörets insida grov, varför avlagringar kan bildas ännu mer.

Snabb hjälp från den professionella

Naturligtvis står vi som företag i Stockholm också till ditt förfogande när det gäller stinkande avlopp i hushållet. Specialister inom detta område erbjuder snabbt och pålitligt en professionell lösning som ger dig mervärde på lång sikt. Vi kan utföra en inspektion för att snabbt och lätt lokalisera problemet.

Vänta inte tills det är för sent. Upptäck läckan i tid och gör något åt den. Kontakta oss för rörinspektion i Stockholm!